Menu

Hírek

« vissza « előző hír | következő hír »

PTE Tehetségesték - a mentális egészségünkről és jóllétünkről

2024. március 25, hétfő

A PTE Tehetségesték programsorozatának idei, harmadik kerekasztal-beszélgetése a "Hogy vagyunk, hogy vagyunk? A mentális egészségünk és jóllétünk kérdéseiről” címet viselte.

A témáról dr. Tényi Tamás professzor, a PTE ÁOK dékánhelyettese, a Klinikai Központ Pszichiátriai és Pszichoterápiás Klinikájának igazgatója, dr. Pohárnok Melinda pszichológus, a PTE BTK egyetemi adjunktusa, valamint dr. Kanizsai Péter egyetemi docens, a PTE Klinikai Központ Sürgősségi Centrumának vezetője beszélgetett.

„Mentális zavarra utalhat, ha a páciens szenved és a funkcionalitásával is probléma támad. Már maga a latin szó - patiens - is „beszédes”, hiszen tűrőt, szenvedőt jelent” - mondta dr. Tényi Tamás.

Dr. Pohárnok Melinda hozzátette, hogy ők pszichológusokként a kliens szót használják, ami az illető aktív részvételére utal a gyógyulás folyamatában. Dr. Kanizsai Péter arról beszélt, hogy nekik, ún. szikés orvosoknak az a feladatuk, hogy felismerjék a pszichés problémákat, és ugyanúgy forduljanak az ezekben szenvedő betegekhez, mint azokhoz, akiknek vakbélgyulladásuk van.

Szó esik a segítségadás lehetőségeiről, a pszichoszomatika fogalmáról, az altruizmusról, a kiégésről, a segítők ventilálásának módjairól, valamint a pozitív gondolkodásmódról és kommunikációról is.

A beszélgetés itt látható, hallható:

Fotó:

UnivTV/Youtube