Menu

Hírek

« vissza « előző hír | következő hír »

A világ legjobbjai közé sorolták a pécsi orvoskart az orvostudományi területen

2024. április 10, szerda

A Pécsi Tudományegyetem újra a világ legjobb orvosképző egyetemei közé került a QS World University Rankings legfrissebb, szakonkénti világranglistája alapján. A QS Quacquarelli Symonds által közzétett rangsor 2024-es kiadása 55 tudományterületen több mint 16 ezer 400 egyetemi képzésbe nyújt betekintést világszerte. Ezek között lett az orvostudományok területén a 401-450. legjobb felsőoktatási intézmény a PTE, megőrizve ezzel előző évi pozícióját.

A QS Quacquarelli Symonds globális felsőoktatási elemző cég által április 10-én közzétett QS World University Rankings by Subjects 2024-es kiadása független összehasonlító elemzést nyújt több mint 16 ezer 400 egyetemi képzés teljesítményéről, amiket a világ 96 helyszínén, 55 tudományágban, több mint 1500 egyetem hallgatói végeztek el. A QS 5 kulcsfontosságú mérőszámot használ a tudományterületek szerinti rangsorok összeállításához. A reputációs mutatók több mint 240 ezer munkáltató és oktató QS-felmérésre adott válaszán alapulnak, míg a cikkenkénti idézettség és a H-index a kutatás hatását és termelékenységét méri. A Nemzetközi Kutatási Hálózat a határokon átnyúló kutatási együttműködés értékelésére szolgál.

Dr. Fedeles Tamás, a PTE oktatási rektorhelyettese a friss nemzetközi eredmény kapcsán elmondta: „Látva a részletes pontszámokat, az mindenképp pozitív, hogy olyan fontos mutatókban sikerült előrelépnünk a korábbi évekhez képest, mint a citációk, a H-index, vagyis a kutatók publikációinak a hatását mutató mérőszám, valamint a nemzetközi kutatási hálózat. Azt se felejtsük el, hogy a nemzetközi szinten jegyzett egyetemek is folyamatosan fejlesztenek annak érdekében, hogy javítsanak előző évi pozíciójukon, és mi ebben a kiélezett versenyben tudtuk megőrizni előkelő helyezésünket az orvosképzés területén. Bízom abban, hogy a következő években más tudományterületeken is sikerül bekerülni a QS világszerte elismert és jegyzett rangsorába.”

Magyarországról összesen 10 felsőoktatási intézmény 45 képzése került be a Quacquarelli Symonds által közzétett rangsorba, ami itt érhető el:

topuniversities.com

Forrás:

PTE

Fotó:

Csortos Szabolcs/PTE