Menu

Hírek

« vissza « előző hír | következő hír »

Oxigénterápiás kurzus indul a jövő szemeszterben a pécsi orvoskaron

2024. április 15, hétfő

Kétnapos nemzetközi hiperbár oxigénterápia-konferenciát és szakmai napot rendeztek április 12-én és 13-án Lentiben, a Balance Resort Thermal Hotelben. A rendezvényt megelőző sajtótájékoztatón egy, az oxigénterápia hatásainak a vizsgálatával kapcsolatos magyar-osztrák programról is beszámoltak az érintettek a Balance Medical Centerben, valamint arról is, hogy oxigénterápiás kurzus indul a jövő szemeszterben a pécsi orvoskaron – írja a zaol.hu.

Az írásból kiderül, hogy a határon átnyúló, Interreg Program támogatásával megvalósuló HyperBOT-projektben a Közép-Európa legnagyobb hiperbár létesítményével rendelkező Grazi Orvostudományi Egyetem, Zala Vármegye Önkormányzata, a lenti oxigénkamrát üzemeltető Gyógyvíz Medicina Bt., valamint a kutatási és hálózatfejlesztési tevékenységekért felelős Dél-Dunántúli Regionális Innovációs Ügynökség Nonprofit Kft. vesznek részt.

Dr. Pál Attila, a Zala Vármegyei Közgyűlés elnöke történelmi jelentőségűnek nevezte a Lentiben megvalósult hiperbár oxigénterápia-konferenciát, mivel Magyarországon még nem rendeztek a témában többnapos szakmai tanácskozást.

A sajtótájékoztatón dr. Szolnoki Nikolett, a Balance Medical Center orvosigazgatója a HyperBOT- projekt szakmai tartalmáról beszélt, melynek lényege, hogy a Grazi Orvostudományi Egyetemmel közös poszt-Covid kutatásban vesznek részt, kihasználva Lenti, illetve a Balance Medical Center Ausztriához való közelségét. Mint mondta, együttműködnek a Pécsi Tudományegyetemmel is, ennek révén az orvostanhallgatóknak oxigénterápiás kurzus indul a jövő szemeszterben, elsőként Magyarországon.

Dr. Jörg Lindenmann, a Grazi Orvostudományi Egyetem Mellkassebészeti és Hiperbár Oxigénterápiás Részlegének megbízott osztályvezetője azt emelte ki a közös program kapcsán, hogy az lehetővé teszi a poszt-Covid és long-Covid kutatások további bővítését, illetve a hiperbár oxigénterápia-kezelés hatékonyságának a vizsgálatát a különböző betegségek esetén.

A zaol.hu szerint a hiperbár oxigénterápia-konferenciára Máltáról, Szlovéniából, Horvátországból és Ausztriából is érkeztek vendégek.

Forrás:

zaol.hu