Menu

Hírek

« vissza « előző hír | következő hír »

Május 16-án indul a pécsi orvosi déli parkjának felújítása

2024. május 9, csütörtök

Május 16-tal indul a pécsi orvoskar déli parkjának felújítása, melynek során új köntösbe bújik közel 11 ezer négyzetméternyi terület. A munkálatok idejére lezárják a Szigeti útra néző területet, a park várhatóan 2025 januárjára készül el.

„Olyan park kialakítását tűztük ki célul, ami a kari élet szempontjából az aulában pezsgő élet szabadtéri előterét testesíti meg, anyaghasználatában, az épített és természeti környezet eszközeiben pedig méltó egy ilyen nagy presztízsű intézményhez. Vonzó és hozzáférhető legyen, a benne elhelyezett funkciók a közösségi élet minden formáját támogassák, a növényzet által teremtett mikroklíma a nyári hőségben is élhető és kellemes környezetet teremtsen”mondta el korábban a megújuló déli park kapcsán Csaba Ders egyetemi főépítész, várostervező.

A hivatalosan „ÁOK déli park rekonstrukciója I.-II. ütem” nevet viselő, nettó 726 millió forintos munkálatok három szakaszban fognak megvalósulni, a munkasor május 16-án az első az első fázis munkaterületének átadásával veszi kezdetét. A felújítás során eltűnik a pécsi orvosit a Szigeti út felől határoló kerítés.

A területen egy elegáns gyalogos sétány épül, az orvoskar patinás tömbjéhez egy ligetes parkon keresztül vezet majd az út. A déli park közepén húzódó parkolót áthelyezik a campus kevésbé frekventált, a kari élet szempontjából marginálisabb területre.

Az új park tervezésekor kiemelt hangsúlyt helyeztek a közösségi funkciókra. Ennek jegyében egyéni és csoportos pihenésre, tanulásra és étkezésre is alkalmas köztéri bútorokat helyeznek el benne, emellett zöld burkolatok alkalmazásával teszik még vonzóbbá a teret.

A munkálatok során időtálló, szépen öregedő kőburkolatot és szegélyeket fognak használni, melyek harmonizálnak az orvoskar régi elméleti tömbjének épületével, annak patinájával és szellemiségével.

A várhatóan nyolc hónapig tartó munka során megújulnak a zöldfelületek is, ráadásul nem csak esztétikai élményt nyújtanak majd: birtokba is lehet azokat venni, akár tanulásról, akár pihenésről, kikapcsolódásról van szó, minőségi idő eltöltésének helyszíneiként várják majd a hallgatókat.

Mindemellett egyedi, jelképértékkel bíró köztéri műtárgyak és bútorok is lesznek az új parkban, mint például a PTE ÁOK feliratú mellvédfal, valamint az egyedi esőbeálló pavilon, amely egyben kapumotívum is.

A tervezetten 2025. január 16-tal záruló munkafolyamat végeredményeként a PTE ÁOK déli parkja egységes térszerkezetet alkot majd az új Fogászati Oktatási Központ előterével.