Menu

Hírek

« vissza « előző hír | következő hír »

Kitüntetéseket is átadtak a Pécsi Tudományegyetem tanévnyitó ünnepségén

2024. szeptember 2, hétfő

Szeptember elsején, a Magyar Felsőoktatás Napja alkalmából rendezett tanévnyitó ünnepi szenátusi ülésen dr. Miseta Attila, a Pécsi Tudományegyetem rektora ünnepélyesen megnyitotta a 2024/25-ös tanévet a dr. Halasy-Nagy József aulában. A jeles eseményt Varga-Bajusz Veronika, a Kulturális és Innovációs Minisztérium államtitkára, dr. Bódis József, az Universitas Quinqueecclesiensis Alapítvány Kuratóriumának elnöke, valamint Péterffy Attila, Pécs polgármestere is megtisztelte jelenlétével – írja az univpecs.com.

Dr. Miseta Attila, a PTE rektora ünnepi köszöntőjében elmondta, hogy a 2024/25-ös tanévben is sok új hallgató érkezett a pécsi egyetemre.

„Amíg korábbi életetekben be voltatok szorítva tanáraitok és szüleitek által abba a napirendbe, ami az oktatási penzum teljesítése mellett a felkészülést is jelentette, itt már magatokra lesztek utalva. Ez új kihívást jelent. Számunkra – különösen az alapítványi átállást követően – még fontosabb, hogy mindenki a mintatanterv szerint haladjon, és vegye komolyan azokat a kötelezettségeket, amik az egyetemi léttel kapcsolatosak” – húzta alá a rektor.

„Míg öt éve 7, három éve 9, idén már 12 hazai egyetem szerepel a világ egyetemeinek legjobb 5 százalékában” – hangsúlyozta beszédében Varga-Bajusz Veronika, a Kulturális és Innovációs Minisztérium államtitkára, aki beszélt a nemrégiben elindított Pannónia Programról, annak pilléreiről. Mint mondta, a kutatási programokban sem maradnak magukra az egyetemek, hiszen a magyar kormány 2024-ben 8 milliárd forint keretösszeggel a Horizont Európa programban való részvételhez önerőalapot hozott létre, ami eddig 14 egyetem 57 projektjében segítette a megvalósítást. Kiemelte az egyetemi sport és a duális életpályamodell jelentőségét is.

„Rektor úrral több, mint négy éve eltökélt célunk, hogy a város és az egyetem közötti kapcsolatot szorosabbra fűzzük, mert mindkettőnk közös meggyőződése, hogy ez minden pécsi és egyetemi polgár érdeke” - húzta alá beszédében Péterffy Attila, Pécs polgármestere.

Az ünnepi tanévnyitón Pro Universitate Quinqueecclesiensi kitüntetésben részesült Németh Péter akadémikus, nyugalmazott egyetemi tanár, az orvostudományok területein végzett kiemelkedő tudományos tevékenysége, kutatómunkája elismeréseként, a Pécsi Tudományegyetemen betöltött, meghatározó vezetői tevékenységéért, valamint az egyetem jó hírnevének öregbítéséért, hazai és nemzetközi elismertségének növelése érdekében kifejtett lelkiismeretes munkájáért.

Kiemelkedő tudományos munkájáért, példaértékű oktató- és oktatásfejlesztő tevékenységéért, valamint az egészség megőrzése és fejlesztése érdekében kifejtett, elkötelezett munkája elismeréseként professzor emerita címet és az egyetem arany kitűzőjét adományozta a PTE szenátusa Füzesi Zsuzsanna professzor asszonynak, az Általános Orvostudományi Kar tanszékvezető egyetemi tanárának.

A Pécsi Tudományegyetem szenátusa professzor emeritusi címet és az egyetem arany kitűzőjét adományozta:

Pajor László professzornak, az Általános Orvostudományi Kar egyetemi tanárának, hosszú évtizedeken át mutatott, kiváló oktatói, kutatói és diagnosztikus tevékenysége elismeréseként, és

Melegh Béla professzornak, az Általános Orvostudományi Kar egyetemi tanárának, magas szintű kutatómunkája elismeréseként.

„Az egyetemista élet önmagában legalább akkora tanítómester, mint a professzoraink, ezért arra bátorítok mindenkit, hogy éljen az egyetem adta lehetőségekkel, és törekedjen arra, hogy minél többet vigyen ebből magával! Ebben segítséget nyújt számotokra az Egyetemi Hallgatói Önkormányzat és annak kari részönkormányzatai is” – ezekkel a szavakkal köszöntötte a diákokat  Fiser Bence, az Egyetemi Hallgatói Önkormányzat elnökhelyettese.

Egyetemi Sportéletért Díjban részesült Gelencsér Gergő, az Általános Orvostudományi Kar hallgatója, aki szereplésével nagyban hozzájárul a PEAC labdarúgó csapatának NB3-as sikereihez, mindemellett tanulmányaiban is kiemelkedő teljesítményt nyújt.

Egyetemi Kultúráért Díjat vehetett át Egyed Bulcsú, az Általános Orvostudományi Kar végzett hallgatója, a kar gólyatáboraiban instruktori, valamint a Hallgatói Önkormányzatban végzett kiemelkedő és állhatatos munkájáért. Ebben az elismerésben részesült Marosvölgyi György, Mihály Veronika és Sándor Csongor is, az Általános Orvostudományi Kar végzett hallgatói, akik a kar Marketing és Kommunikációs Osztályának a munkáját támogatták a hallgatótoborzás terén, középiskolás diákokat mentoráltak, nekik szóló eseményeken, rendezvényeken vettek részt. Munkájukkal hozzájárultak a sikeres hallgatótoborzási folyamatokhoz. Ezt a díjat adták át Szijártó Máté Zoltánnak, a Gyógyszerésztudományi Kar hallgatójának is, aki aktív szerepvállalásával, áldozatkész munkájával és kiemelkedő művészeti, kulturális tevékenységével járult hozzá az egyetem hírnevének öregbítéséhez.

A 2024/2025-ös tanévet Kajtár Edvárd, a Pécsi Egyházmegye teológiatanára áldotta meg, aki ünnepi beszédében a koronavírus-járvány alatti digitális kihívásokról, a pandémia következtében végbement változásokról beszélt. Szerinte a kutatás és oktatás világában egyre nagyobb teret kapó digitális világ érzékenyen érinti nemcsak az oktatás és a kutatás területét, de az identitásunkat is.

Az ünnepi műsor a PTE Youtube csatornáján visszanézhető.

Forrás:

univpecs.com

Címlapkép:

Csortos Szabolcs/Univpécs.com