Menu

Hírek

« vissza « előző hír | következő hír »

Pécsi szakemberek a lepkehimlőről

2024. március 28, csütörtök

Az ATV pécsi szakembereket kérdezett a lepkehimlőről, ami a gyerekek között terjed. Nyilatkozatukból kiderül, hogy a betegség nem okoz súlyos tüneteket, azonban nincs ellene védőoltás és gyógyszer sem. Mint mondják, a vírust a felnőttek is könnyen átvészelik, ám az immunhiányos betegekre és a terhes anyákra komoly veszélyt jelenthet.

Dr. Nyúl Zoltán, a PTE Klinikai Központ Gyermekgyógyászati Klinika egyetemi adjunktusa, a fertőző osztály vezetője szerint a lepkehimlő könnyen összetéveszthető a bárányhimlővel, mivel a tünetei nagyjából ugyanazok. A fertőzés előjele, hogy lepkeszerű bőrpír jelentkezik az arcon, további tünet lehet a láz, a hányinger és az orrfolyás is.

„Az arc után a test más tájain is megjelennek a kiütések, elsősorban a törzsön és a végtagokon. Kerek kiütések ezek, amiknek a közepe elhalványul, hálózatos formát is ölthetnek. Akár hetekig is eltarthat a kiütéses időszak” – fogalmazott a szakember.

Dr. Péterfi Zoltán egyetemi docens, a Pécsi Tudományegyetem Klinikai Központ I. sz. Belgyógyászati Klinika infektológiai osztályának vezetőjearról beszélt, hogy komolyabb problémát felnőttek körében az immunhiányos betegek és a terhes nők esetében jelenthet, mert náluk szövődmények is kialakulhatnak: ízületi érintettség és fájdalom, terhes nőkben megnövekedhet a magzatvíz és vetélés is kialakulhat.

A parvovírus okozta betegség ellen egyelőre nincs védőoltás és gyógyszer sem, ám ha az immunrendszer legyőzi, akkor a szervezet egy életen át védett lesz ellene.

Forrás:

atv.hu