Menu

Hírek

« vissza « előző hír | következő hír »

„Kiválósági centrum” elismerést kapott a PTE KK Idegsebészeti és Neurológiai Klinikája

2024. június 12, szerda

A Parkinson-kórral kapcsolatos gyógyító tevékenysége, valamint kutatási eredményei alapján „kiválósági centrum” elismerésben részesítette a Boston Scientific Corporation vezetősége a Pécsi Tudományegyetem Klinikai Központ Idegsebészeti és Neurológiai Klinikáját június 11-én, a pécsi orvoskaron tartott ünnepségen. Dr. Kovács Norbert professzort, a PTE KK Neurológiai Klinikájának igazgatóhelyettesét és dr. Balás Istvánt, a PTE KK Idegsebészeti Klinikájának egyetemi docensét külön is kitüntették.

A Boston Scientific Corporation (USA) egy orvosbiológiai-biotechnológiai vállalat, ami az intervenciós orvosi szakterületeken használt eszközök multinacionális gyártójaként vezető szerepet tölt be, beleértve az intervenciós radiológiát és kardiológiát, perifériás beavatkozásokat, neuromodulációt, neurovaszkuláris beavatkozásokat, elektrofiziológiát, szívsebészetet, érsebészetet, endoszkópiát, onkológiát, urológiát és nőgyógyászatot.

A PTE KK Idegsebészeti Klinikáján 2016-ban történt az első Boston Scientific DBS-rendszer beültetése (deep brain stimulation – DBS, mély agyi stimuláció) Magyarországon, és azóta a klinika több nemzetközi tanulmányban is kiemelkedő eredménnyel vesz részt. A PTE KK Neurológiai Klinikája volt az első, aki bevezette Magyarországon az agyi területek térképezésén alapuló programozást (Image Guided DBS Programing), amit a mindennapi gyakorlatban rutinszerűen használnak, csökkentve ezáltal az agyi ingerlés során fellépő mellékhatásokat, megkönnyítve a mozgászavarral élő betegek mindennapjait. A klinikán folyó magas szintű oktatási tevékenység jelentősen hozzájárult az idegsebészet és a neuromoduláció fejlődéséhez a kelet-közép- európai régióban.

A mély agyi stimuláció az elmúlt húsz évben a mozgászavarok egyik meghatározó kezelésévé vált. Alkalmazásával jelentős áttörést lehet elérni a Parkinson-kór gyógyszeresen már csak korlátozottan kezelhető, késői fázisának a terápiájában, illetve bizonyos típusú remegések és disztóniák tüneti kezelésében. A stimuláció során egy beültetett elektróda segítségével a célterületen magas frekvenciájú ingerlést alkalmaznak. Mivel a stimuláció az idegsejteket csak működésükben gátolja és nem okoz roncsolást, ezért a gátlás a stimuláció kikapcsolásával bármikor felfüggeszthető.

„A terápiák bevezetése és ismertetése nagyon fontos Közép- és Kelet-Európában is, amiben a Pécsi Tudományegyetem Idegsebészeti és Neurológiai Klinikájának kiemelkedő szerepe van. Magas szintű oktatási tevékenységükkel segítik ezt a folyamatot, és a kitüntetéssel ezt köszönjük meg” - nyilatkozta Piotr Lohman, a Boston Scientific neuromodulációs részlegének közép-európai vezetője.

„A kiváló klinikai- és teammunkát, a nemzetközileg is kiemelkedő feltételrendszerek megteremtését, valamint eddig elért eredményeink méltatását jelenti ez az elismerés. A világban is csak kevés olyan centrum van, mint amilyen a pécsi, ahol az idegsebészet, a pszichiátria, a neurológia és a képalkotás ennyire együtt tud működni” - mondta dr. Kovács Norbert professzor, aki hozzátette:  az ország legnagyobb stimulációs központjaként 2010 és 2022 között több mint 700 beteget kezeltek.

Az UnivTV videója a témában:

Fotó:

Verébi Dávid