Menu

Hírek

« vissza « előző hír | következő hír »

Új fotodinamikus terápiás készülék a Bőr-, Nemikórtani és Onkodermatológiai Klinikán

2024. június 12, szerda

Új és korszerű PDT-készülékkel (fotodinamikus terápia) gazdagodott a PTE KK Bőr-, Nemikórtani és Onkodermatológiai Klinikája a PTE ÁOK Dékáni Hivatalának a támogatásával. A berendezéssel hatékonyan kezelhető a laphámrák megelőző állapota.

A keratinocita (a bőr legkülső rétegének, az epidermisznek a domináns sejttípusa) eredetű, nem melanoma típusú bőrtumorokon a bazalsejtes és a cutan laphámsejtes carcinomát értik, amik a leggyakrabban előforduló, humán daganatok. Előfordulásuk évről évre emelkedik világszerte.

Az ún. aktinikus keratózis egyes vélemények szerint a laphámrákot megelőző állapot, míg az Európai Dermatológiai Fórum (EDF) szerint már laphámráknak tekinthető. Az aktinikus keratózis megjelenési aránya Ausztráliában, és a 40 év feletti kaukázusi lakosság körében 40–60 százalékos. A szakirodalmi adatok alapján az aktinikus keratózis talaján alakul ki az invazív laphámrákok 60-80 százaléka, ezért kezelésük kiemelt jelentőségű.

Az aktinikus keratózis kezelhető fotodinamikus (PDT) terápiával. Előnye, hogy egyszerre több léziót is tudnak hatékonyan el tudnak látni. A konvencionális PDT (k-PDT) mellett megjelent a természetes napfénnyel végzett „daylight” PDT (d-PDT) is. A szakirodalmi adatok igazolják, hogy a d-PDT és a k-PDT hatékonysága a superficialis bazalsejtes carcinoma és az aktinikus keratózis kezelésében hasonló, a d-PDT azonban jobban tolerálható és lényegesen kevesebb fájdalommal jár.

A klinikára került új készülékkel a d-PDT terápiát alkalmazzák, ami lehetővé teszi az aktinikus keratózisos betegek korszerű, hatékony kezelését, minimális mellékhatással.